Sukulent Çeşitleri; Familyalarına Gör Bazı Sukulent Bitki Cinsleri
Sukulent çeşitleri çok fazla türü mevcuttur. Bu nedenle en çok bilinen türlerini sıralayacağız. Sukulentlerin özellikleri ve tanım hakkında bilgi edinmek isterseniz yazımızı sitemizdeki diğer yazımızı inceleyebilirsiniz.
Sabırgiller : (Agavaceae)(agavase) Avize ağacı gibi tanınmış, çöl ve kurak bölge tiplerini içeren bir bitki familyasıdır. Familya, 18 cins altında 550-600 tür içerir ve tropikal, astropikal ve sıcak iklim bölgelerinde yaygındır. Örneğin Agave, Yucca.
Aizoaceae :(izoeseae) İki çenekli çiçekli bitkilere bağlı 126 cins ve 1100-2000 arası tür içeren bir bitki familyasıdır. Bu familyanın pek çok türü Güney Afrika’da, az bir kısmı ise Avustralya ve Pasifik’te yetişmektedir.
Nergisgiller: (Amarylliaceae) (Amariylidase) Çiçekli bitkilerden bir bitki familyasının botanik adıdır. Yaklaşık 60 cins ve 800’ün üzerinde tür içerir.
Sakız ağacıgiller:(Anacardiaceae) (Anakardise), iki çenekli çiçekli bitkilere dahil bir bitki familyası. Tropik ve subtropik bölgelerde yaşayan odunsu bitkilerdir. Gövde kabuklarında reçine kanalları vardır. Örnek cinsin Anacardium olduğu bu familyanın üyeleri, zeytinsi “yemiş” nitelikli meyveler verir.
Kuşkonmazgiller:(Asparagaceae) (Asparagase), bir çiçekli bitkiler familyasının botanikteki adıdır. (Asparagus)
Asphodelaceae (Asfodelese): Aloe, Astroworthia, Bulbinella, Chortolirion, Gasteria, Haworthia
Papatyagiller: (Asteraceae)(Asteraseae) İki çenekliler sınıfından bir bitki familyası. Familyanın ismi yıldız şeklinde çiçekleri bulunan bir cins olan Aster türünden gelmektedir.
Balsaminaceae: (Balsaminese) Bu familyaya ait olan bitkiler bir ya da çok yıllık olabilir. Kuzey Amerika, Asya, Avrupa ve Afrika’yı kapsayan ılıman ve tropikal bölgeler boyunca bulunurlar. Familyanın en bilinen üyesi camgüzeli olarak bilinen türlerdir.
Begonyagiller: (Begoniaceae)(Begoniaseae) Kabaklar (kukurbitales)takımından bir.familyadır, en önemli türü Begonia bitkisidir.
Hodangiller: (Boraginaceae) (Boraginaseae) Lamiales takımına ait bir familyadır. Dünyada 100 cins ve 2000 kadar türle tropikal, subtropikal ve ılıman bölgelerde yayılmış bir familyadır. Türkiye’de 34 cins ve 300’den fazla türü bulunmaktadır.

Turpgiller ya da lahanagiller: (Brassicaceae) (Brassisase) Turpgiller familyası daha çok kuzey yarımkürede, nadiren tropiklerde yayılmış 330 cins ve 3700 türle temsil edilir. Türkiye’de 85 cins ve 515 türü bulunmaktadır. Heliophila, Lepidium
Bromeliaceae: Tropik bölgelerde yayılmış 60 cins ve 2400 kadar tür ihtiva eder. Bu familyadan Ananas sativa (ananas) türünün sıcak bölgelerde kültürü yapılmaktadır.
Kaktüsgiller:(Cactaceae) (kaktase), gövdeleri etli ve yaprakları diken şeklini almış bir çiçekli bitkiler familyası. Kaktüs, cins adı olmamasına rağmen, kaktüsgiller familyasını oluşturan gövdeleri etli, yassılaşmış ve sulu olan, yaprakları diken şeklini almış bütün çiçekli bitkilere verilen ortak addır. Genellikle çöllerde ve tropiklerde yaygınlardır.
Çan çiçeğigiller:(Campanulaceae) (Kampanulase), bir ya da çok yıllık otsu bitkiler ya da çalı formunda olan bir çiçekli bitkiler familyasıdır. Birçok türü süs bitkisi olarak yetiştirilir.
Papayagiller:(Caricaceae) (Karikaseae) Orta Amerika ve Güney Amerika ile Afrika’da bulunan çeşitli Tropikal bitkiler bu familya içinde olup, familya her daim yeşil ancak kısa ömürlüdür. Familyanın pek çok üyesi yenilebilir meyvelere sahiptir. Özellikle familya içindeki sukulent çeşitleri carica cinsi ve türüne bağlı papaya alt türleri anavatanı Güney Amerika’dan; Afrika, Güney Asya,Kuzey Avustralya ve Hindistan’a kadar insanlarca yayılarak pek çok tropik ve Astropika bölgede tarımı yapılır hale gelmiş caricadır.
Crassulaceae: (Krasulase) Etli yapraklı bitki türü. Bu sukulentler Afrika’nın ve Asya’nın tropik bölgelerinde yer almaktadır; çoğu türlerde Madagaskar’da bulunmaktadır. Kalanşo bu familyaya aittir. Kalanşo’ların parlak kırmızı, sarı, pembe, turuncu çiçekleri vardır. Aydınlık, güneşli ve havadar ortamı tercih eder. Fazla suya hassastır.
Kabakgiller: (Cucurbitaceae) (kukurbitesi) .Eski ve Yeni Dünya’nın sıcak bölgelerinde yayılmış 100 cins ve 850 türü vardır. Türkiye’de 3 cins ve bunlara ait 8 tür doğal olarak yayılış gösterir.
Euphorbiaceae: (yuforhorbiaseae) Sütleğengiller, çoğunlukla otsu olan bir çiçekli bitkiler familyası. 240 cins ve 6,000 civarında türle temsil edilir. Özellikle tropik türleri çalılar ya da ağaçlardır.
Baklagiller:(Fabaceae) (Fabase), Çoğunu otsu bitkilerin oluşturduğu çalı ve ağaç türlerini de içeren sukulent çeşitleri olan büyük bir familya.
Turnagagasıgiller: (Geraniaceae) (Geraniase), otsu veya çalı şeklinde türleri içeren bitki.
Süsengiller: (Iridaceae) (Iridaseae), 80’den fazla cinsi bulunan familya, tüm dünya çapında yaklaşık 1500 türe sahiptir. En bilinen türlerinden biri Safran’dır.
Ballıbabagiller: (Lamiaceae) (Lamiase), çoğunlukla güzel kokulu, bir ya da çok yıllık, otsular, nadiren çalılar veya ağaçları kapsayan bir çiçekli bitkiler familyasıdır. Yapraklarında, kokulu yağ salgılayan küçük salgı bezleri bulunur. Dolayısıyla başta nane, kekik ve lavanta çiçeği olmak üzere bu familyaya ait çiçekler bol ıtırlı olur. Familya üyeleri uçucu ve aromatik yağ içermelerinden dolayı, farmakoloji ve parfüm sanayinde de kullanılır. Türlerden eterik yağ elde edilir. Baharat olarak kullanılır ve süs bitkisi olarak yetiştirilir.
Moringaceae: ‘Mucize ağaç’ olarak da adlandırılır. Bu bitkinin bu adla adlandırılmasının sebebi ise hemen hemen her parçasının ayrı bir değerinin olmasıdır. Zira tohumundan köküne, sapına kadar bitkinin her parçasından yararlanılmaktadır.
Salepgiller Orkidegiller: (Orchidaceae)(Orkidase) Asparagales takımına ait bir familyadır. Dünyada yaklaşık 880 cins ve 22 binden fazla tür ihtiva etmektedir. Türkiye’de 24 cins ve 60’dan fazla türü bulunmaktadır.
Ekşi yoncagiller: (Oxalidaceae) (Oksalidase), çoğunlukla otsu, yağışlı orman altlarında bulunan bitkileri içeren bitki familyası. 1000 kadar türü bulunur. Yaprakları üçlü yapıdadır. Yapılarında oksalik asit taşırlar, tatları mayhoştur. Ekşi yoncagiller familyası özellikle Güney Amerika ve Güney Afrika kökenlidir. Familyanın Türkiye’de bilinen başlıca türü ekşi yoncadır.
Çarkıfelekgiller: (Passifloraceae) (Passiflorase) Yaklaşık 19 cinste 530 kadar türe ayrılır. Çoğu tropik bölgelere dağılmış olan türler ağaç, çalı, sürünücü ya da tırmanıcı formdadır.
Karabibergiller: (Piperaceae) (Piperase) Tropiklerde yayılmış 12 cins ve yaklaşık 3000 türü bulunur.
3 yorum