Sukulent Çiçeği, Meksikalıların Garambullo dedikleri küçük Myrtillocactus(mirtillokaktüs) üretimine örnek verebilirizi. Opuntia ficus-indica(babuç inciri) meyveleri da lezzetlidir. Ülkemizin güney sahillerinde ve tüm Akdeniz çevresinde doğal olarak yetişen bu kaktüsün meyvelerini, yöre köylüleri pazarda satmaktadır. Bu kaktüs gerçekte Meksika kökenlidir. Denizciler tarafından yüzyıllar önce taşınmış, zamanla adapte olarak bölgenin florasına dâhil olmuştur.
Bazı sukulentler, toksik ve kötü kokulu alkoloidler içerir. Bunlar böcek ve parazitlerden korunmayı sağlar.
Bazı kaktüs türleri psikotrop (algıda, ruh hâlinde, bilinçlilikte ve davranışta geçici değişikliklere neden olan kimyasal) maddeler içerir. Lophophora (lofofora) gövdelerinin kurutulup kaynatılması ile kokaine benzer etkileri olan ve Mescaline (halüsinasyon görmenize sebep olan alkaloid) denen bir madde elde edilir.
Eski Aztek ve Inka kabilelerinin dini törenlerinde en önemli rolü hallusonejik etkileri nedeni ile bu kaktüs oynardı. Peyote de denen bu madde günümüzde hala bazı ilkel Amazon kabilelerinde kullanılmaktadır. Diğer uyuşturucu içeren maddeler gibi bunun da bazı ülkelerde izinsiz üretilmesi yasaktır.
Sukulent Çiçeği
Sukulentler eski zamanlardan beri insanlarca bilinmekte ve kullanılmaktadır. Meksika yerlilerinin bazı tür Opuntia’ların meyve ve gövdelerini yiyecek maddesi olarak kullandığı yapılan kazılarda görülmüştür. Opuntia ficus-indica (papuç inciri) meyveleri için tarım alanlarında hala üretilmektedir. Çeşitli kaktüs ve sukulent türlerinden alkollü ve alkolsüz içecekler, çeşitli yerel tatlılar yapılır. Bir Meksika içkisi olan tekila, bazı kaktüs türleri ve Agave’den elde edilir. Yerel küçük el sanatlarında, bölgenin doğal florasını oluşturan sukulentlerin yaprak, fiber(ipliksi yapılar) ve dikenlerinin önemli kullanımı vardır.
Avrupa’ya çok uzak yarı-çöllerden gelen kaktüs ve diğer sukulent lerin sukulent çiçeği ile evlerin pencere kenarlarına yerleşmesi olayı ilginçtir. Doğal ortamlarındaki iklime uymak için gösterdikleri ileri adaptasyon şekilleri, bunların çok dayanıklı ev bitkileri olmasını da sağlar. Uzun süreler susuz kalmaları veya çok düzensiz sulanmaları bir zarar görmelerine neden olmaz. Dünyadaki sukulent çeşitleri hakkında bilgi almak isterseniz yazımızı okulabilirsiniz.
Birçok kaktüs ve diğer sukulent türü ise doğal ortamlarının dışında ancak sera şartlarında korunabilir. Kötü bakıma kaktüsler kadar dayanabilen başka ev bitkisi yok gibidir. Aynı saksıda uzun yıllar kalabilirler. Kaktüs ve diğer sukulentleri tahrip edebilecek tek durum çok fazla sulayarak bir bataklık bitkisi gibi davranmaktır.
Kaktüsler ile birlikte Agave, Gasteria, Haworthia, Sansevieria, Aloe türleri ile non-sukulent xerophyt’ler olan Dracena ve Bromeliad türleri, ev çiçeklerine ayıracak fazla zamanı olmayanlar için idealdir. Bunları büyük yapılı formları geniş giriş, salon, büro, koridor ve merdivenler gibi yerlerde fazla bakim gerektirmeden dekoratif olarak kullanılabilir. Dayanıklılıkları dışında, egzotik şekil ve renkleri de önemli süsleyici öğelerdir.